Blíží se konec roku a s ním opět přichází různé zajímavé i méně zajímavé statistiky, které shrnují, co všechno se nám v roce 2021 povedlo. Mnohé Čechy samozřejmě zajímá, jak to u nás letos bylo s alkoholem. Zdá se, že ačkoli jsme pivní národ, tento rok jsme se docela drželi na uzdě.
Rok 2021 byl pro mnohé podle statistik ve znamení zdravého životního stylu. Alespoň to vyplývá z informací ČTK. V průměru se totiž tento rok snížila konzumace piva, na druhou stranu vzrostla konzumace ovoce, nebo třeba rýže, která je považována za jednu z nejzdravějších příloh.
Na snížení spotřeby alkoholu má podle odborníků vliv koronavirová krize a uzavření restaurací a hospod. Dokonce se letos jednalo o nejnižší čísla od roku 1996. Český statistický úřad ale na druhou stranu uvádí, že se Češi dali velmi výrazně do konzumace rýže.
Zásobujeme se teď preventivně
Pokud nás koronavirus něco naučil, tak je to dělat si doma zásoby potravin, které dlouho vydrží. „Meziroční změny ve spotřebě potravin v porovnání s předcovidovým obdobím dokládají zájem obyvatel zásobit se preventivně během nouzového stavu některými potravinami s delší trvanlivostí a dobrou nutriční hodnotou a také pečovat o imunitu organismu zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny,“ uvádí ČSÚ.
V loňském roce Češi snědli v průměru o 1,3 kilogramů na osobu více než v roce předešlém, kdy bylo číslo 87,8 kilogramu. Polovina celkové spotřeby přitom připadá na jablka, na druhém místě jsou pak s dvanáctiprocentním podílem švestky.
Z tropického ovoce tvořily velkou většinu banány, na druhém místě byly mandarinky a pomeranče. A co se týče příloh, Češi si velmi oblíbili rýži a o 3,6 kilogramu na člověka se také zvýšila spotřeba luštěnin. Dalo by se tak říci, že jsme se v mnoha ohledech polepšili.
Klesla spotřeba brambor i tuků
Zatímco rýži si užíváme, o brambory zájem poměrně hodně klesá. Češi se letos snažili vyhýbat také tukům, olejům, pekárenským výrobkům a kromě alkoholických nápojů i sladkým limonádám. Narostlo ale procento u spotřeby mléčných výrobků.
„Mléka a mléčných výrobků loni Češi meziročně spotřebovali 262,5 kilogramu na obyvatele. Oproti předchozímu roku to byl nárůst o 5,4 procenta,“ píše ČTK. Co se týče spotřeby masa, došlo sice ke zvýšení, ale pouze o 800 gramů, což je téměř neznatelný rozdíl při čísle 84 kilogramů na člověka.
Vliv má podle odborníků nejen celosvětová koronavirová krize, ale také změny v cenách různých potravin nebo to, že roste zájem lidí o zdravý životní styl. Jak se situace změní po pandemických událostech, se uvidí snad již příští rok.
Zdroj: ČTK, Český statistický úřad
Autor: Šárka Cvrkalová