Český svaz pivovarů a sladoven pro ČTK uvedl, že spotřeba piva na obyvatele v minulém roce klesla ze 142 na 135 litrů, což je 14 velkých piv, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Hlavním důvodem je dlouhodobé uzavření hospod a restaurací v Česku i ve světě.
Podle svazu ukončilo od minulého března činnost 500 hospod a restauračních zařízení, číslo však neustále narůstá.
Vláda by měla otevřít alespoň zahrádky, říká ředitelka svazu pivovarů
„Jako pivovarníci sledujeme údaje už od roku 1950. Já osobně mám hodně bohaté zkušenosti, ale takovou situaci jsem ještě nezažil. Nepamatuji, že by na tom kdy hospody a restaurace byly tak špatně,“ uvedl předseda svazu František Šámal.
Kromě samotného uzavření restaurací situaci zhoršil i zákaz pití alkoholu na veřejnosti či zrušení mnoha kulturních a společenských akcí.
„To nejmenší, co může nyní stát udělat, je otevření zahrádek. Šíření koronaviru to nezhorší, ale řadu hospod to může zachránit. Lidé se potřebují setkávat,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.
Největší pokles zaznamenal prodej tankového piva
Ze 40 na 46 procent vzrostl prodej piva ve skleněných lahvích. O osm procentních bodů z celkového výstavu kleslo množství prodaného sudového piva, v této kategorii jde ale o pokles o 30 procent. Mírně si polepšilo pivo v plechovkách, o 12 procent vzrostl prodej nealkoholických piv a míchaných nápojů na bázi piva.
Největší vliv měla protiepidemická opatření na prodej piva z tanků: klesl více než o polovinu na dvě procenta celkového výstavu.
Poprvé po devíti letech klesl v loňském roce export, meziročně o 381 000 hektolitrů na zhruba pět milionů hektolitrů.
Pokles ale pocítili také výrobci ostatních alkoholických nápojů: například prodej lihovin meziročně klesl o 4,3 procent.
Autor: Aneta Střechová