Nekupujte živé kapry z kádí, vybízí táborská zoo. Ve svém příspěvku vysvětluje, proč ryby trpí

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
kapr
Zdroj: Shutterstock

Zoo Tábor opět vyzývá lidi, aby si nekupovali živé kapry z kádí v ulicích. Na svém facebooku zveřejnila hned několik důvodů, proč bychom od této zvyklosti měli upustit. Jako jeden z nich uvedla například stres, který ryby zažívají při transportu v igelitových taškách.

Není to přitom poprvé, co zoo své fanoušky nabádá, aby živé kapry nekupovali. Autor příspěvku tvrdí, že ryby neskutečně trpí a pozastavují se nad tím, že tomu musejí přihlížet i malé děti.

„Problém je jednak v nešetrném převozu ryb i jejich přechovávání v přeplněných kádích,“ začíná příspěvek. „Kapry navíc zabíjí na ulicích nekvalifikovaní lidé, kvůli tomu ryby často umírají bolestivě a velmi dlouho. A to už ani nemluvíme o transportu živých ryb v taškách, kdy se bez kontaktu s vodou dusí,“ píše se dál.

Zoo také upozorňuje na to, že si to lidé po pořízení kapra s ním zamíří do koupelny, kam ho umístí do teplejší vody, která je ještě k tomu chlorovaná. Může jim poškodit kůži i nervovou soustavu.

Přidávají se i další

Že se nejedná o žádný výmysl, ale informace od odborníků, dokazují i některé další články, jež na toto tém vyšly. V roce 2013 například server iDnes.cz zveřejnil rozhovor se šéfem největšího rybářství v české republice. I ten označil umístění kapra do vany jako týrání zvířat.

Této problematice se věnuje i iniciativa Vánoce bez násilí. „Po všem, co (kapři) zažili, jsou zranění, nemocní, hladoví, oslabení a neschopní přežít v přirozeném prostředí. Jejich smrt by byla pomalá a bolestivá,“ píše se na jejích stránkách důvod, proč není vhodné ani kapry vypouštět po zakoupení zpět do rybníka.

Spolek Hlas zvířat zmiňuje také to, že kapr během pobytu v sádkách spotřebuje své zásobní látky. To je příčinou toho, že nemá dostatek energie na to, aby přežil v zimních podmínkách.

Smažený kapr je součástí štědrovečerního menu mnoha domácností společně se smaženým řízkem a bramborovým salátem. Mezi tradiční chody patří také rybí polévka, která se dělá z hlavy kapra a kořenové zeleniny.

Autor: Alice Konopásková



Související články