Inflace neboli růst cen je běžný ekonomický jev. U nás je momentálně na třech procentech a předpokládá se, že ještě poroste. Zdražování není příjemné zákazníkům, ale ani výrobcům. Ty se mu většinou snaží co nejvíce vyhnout nebo ho prostě schovat. Místo ceny tak často mění gramáž, objem, ale i podíl alkoholu. Praktiky obchodníků popsal pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.
„Výrobci v poslední době zintenzivňují praxi nenápadného zmenšování objemu výrobků, snižování gramáže či ubírání procent alkoholu. Cena potravinového nebo nápojového výrobku zůstává v obchodě stejná, avšak tajně se smrskává právě objem, gramáž nebo kvalita. Zákazník tak za stejnou cenu koupí méně, takže si pohorší podobně jako při cenové inflaci,“ uvedl.
Obchodníci v tomto případě sázejí na určitou nepozornost zákazníků, lépe řečeno jejich neznalost. Člověk dokáže zhruba uhodnout kolik stojí jeho oblíbené zboží, například čokoláda či prášek na praní, většina lidí však netuší, kolik váží tabulka čokolády či krabice pracího prášku.
Změna objemu, váhy i podílu alkoholu
Tuto praxi potvrzuje i webová stránka Skrblik.cz, která v únoru vydala článek s neuvěřitelným počtem 45 výrobků, u kterých došlo v průběhu času ke zmenšení gramáže či objemu. Takovému „zhubnutí“ zboží se v angličtině označuje jako „shrinkflation“ neboli „smrskflace“.
Příkladem takových výrobků je rýže od společnosti Vitana, která od roku 2016 změnila gramáž z 960 na 800 gramů. U žvýkaček značky Orbit je nyní namísto 50 kusů jen 46.
Výrobci se snaží ušetřit i jinak, například na procentech alkoholu. Příkladem je Tuzemák Božkov, ten se s nížil z původních 40% na 37,5%, úplně stejně klesl podíl alkoholu u Pražské vodky.
Zmenšování se ale netýká pouze potravinářského zboží, příklady najdeme také u drogerie. K poklesu objemu došlo v roce 2015 u deodorantu Old Spice, a to z 65 ml na 50 ml. Nebo například u přípravku na nádobí Jar. Litrový se zmenšil na 900 ml a půllitrový na 450 ml.
Vyšší cena? Raději nižší hmotnost
Výrobce se ale brání. Prý se nejedná o klamání spotřebitele. Pouze se ho jen snaží uchránit před zdražováním. „Zmenšování velikosti výrobků, které se občas děje při potravinářských i nepotravinářských produktech, může mít několik důvodů – od nákladových po marketingové,“ uvedl pro CNN Prima NEWS tiskový mluvčí společnosti Nestlé.
„Například při dlouhodobém zdražení vstupních surovin, zlepšení receptury nebo zvýšení jiných výrobních nákladů mají firmy prakticky dvě možnosti, jak zajistit přiměřenou úroveň ziskovosti výrobku: buď zvýšit cenu, nebo zachovat cenu a snížit gramáž. Pokud by k jedné či druhé úpravě nedošlo, stal by se výrobek pro firmu nerentabilní a přestal by se vyrábět,“ vysvětlil na závěr.
Příkladem ne příliš úspěšné snahy o nenápadné zmenšení byla v roce 2016 u čokolády Toblerone od americké společnosti Mondēlez International. Tam došlo ke změně gramáže, které se výrobce snažil zamaskovat celkem kuriózním způsobem. U trojúhelníků, které jsou pro danou tyčinku typické, se zvětšily mezery. Mondēlez se nakonec po rozpačité reakci od zákazníků rozhodlo mezery opět zmenšit.
Autor: Markéta Krejčí