Rozvolňování v plném proudu. Co se ode dneška může?

od Nikola Jaroschová
< 1 minuta čtení
restaurace zahradky
Zdroj: Michele Ursi/Shutterstock.com

Vláda k 17. květnu schválila další rozvolnění některých protiepidemických opatření. Změny se dotknou škol, restaurací, ale i kulturních akcí nebo zoologických zahrad. Co vše se ode dneška mění konkrétně? Dozvíte se v následujícím přehledu.

Zahrádky restaurací

Ode dneška budou moci všechny gastronomické provozovny mezi 6 a 22 hodinou znovu otevřít letní terasy a zahrádky. U každého stolu však budou moct sedět maximálně 4 lidé. Výjimku mají pouze členové stejné domácnosti.

Další podmínkou je mít u sebe maximálně 72 hodin staré potvrzení o negativním antigenním nebo PCR testu, popřípadě potvrzení o dokončeném očkování proti nemoci covid-19.

Povinnost za dodržení těchto podmínek nese zákazník, který musí dokumenty předložit v případě kontroly hygieny nebo Policie ČR.

Kulturní akce

Dále se ode dneška mohou konat venkovní kulturní akce pro maximálně 700 osob. Platí ovšem stejné podmínky jako u zahrádek restaurací, tedy očkování nebo negativní test.

Školy

Do škol se dnes bez rotací vrací žáci prvních stupňů základních škol po celé České republice.

V Karlovarském kraji, Královéhradeckém kraji, Libereckém kraji, Pardubickém kraji, Plzeňském kraji, Středočeském kraji a hlavním městě Praze se bez rotací vrací také všichni žáci druhých stupňů ZŠ.

Návštěvy v nemocnicích

Znovu se povolují návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních. Platí však povinnost dodržování přísných hygienických podmínek.

Vnitřní sportoviště

Svůj provoz dnes mohou opět spustit také vnitřní sportoviště, jako jsou fitness centra, tělocvičny nebo vnitřní kurty.

Na 1 m2 však může být pouze jedna osoba. Mohou se zde shlukovat skupiny po dvou lidech a celkem jich může být v jedné místnosti deset. Je potřeba mít potvrzení o negativním testu nebo prodělaném očkování.

Zoologické a botanické zahrady

Zoologické i botanické zahrady mohou ode dneška v jednu chvíli naplnit až 50 % své maximální kapacity návštěvníků.

Autor: Petr Hejčl



Související články