Růst cen obědů se zastavil. Lidé si na vysoké částky zvykli a nepřipadají jim tak zlé

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Jidlo v restauraci
Zdroj: Shutterstock

Letos v únoru média informovala o tom, že se růst cen obědů zastavil, varovala však před tím, že to nebude na dlouho. Prozatím se zdá, že ceny skutečně narazily na svůj strop, v březnu totiž průměrná cena oběda byla 181,90 korun, o měsíc dříve to bylo 181,40 korun. Prakticky tak nyní stagnují.

„Z platebních dat uživatelů stravenkových karet vidíme, že celý loňský rok se ceny kontinuálně meziměsíčně zvyšovaly. Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci roku 180 Kč. Nejvýraznější skok přišel v září,“ uvedl Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Potom ale začal růst cen zpomalovat a v prosinci se prakticky zastavil. Jedním z hlavních důvodů je podzimní zdražení, které pomohlo provozovatelům restaurací se vyrovnat s rostoucími cenami vstupních nákladů. Lidé navíc už nejsou ochotni vysoké ceny akceptovat, uvádí tisková zpráva společnosti.

Návštěvnost restaurací roste

Zatímco v restauracích ceny stagnují, nadále zdražují školní jídelny. Ministerstvo školství na nastalou situaci zareagovalo už na konci října, kdy jídelnám umožnilo navýšit platby za stravování, a to až o 20 %. Je to především proto, že ministerstvo i jídelny chtějí zachovat kvalitu stravování pro žáky.

Některým studentům se ale ceny v poměru ke kvalitě zdají vysoké, a často tak chodí na jídlo raději do restaurací. Návštěvnost podniků i z tohoto důvodu v současné době roste.

Podle společnosti Edenred návštěvy restaurací výrazně vzrostly v lednu. Přednost jim například před donáškovými službami dalo přes 90 % lidí. To je nejvíce od srpna 2020.

Lidé vnímají současné ceny jako přívětivé

Ačkoli ceny v posledním roce výrazně stouply, lidé si na ně už zvykli a vnímají současnou situaci jako přívětivou. „Do 200 korun za oběd je dobrá cena,“ píše například v komentářích na iDNES pan Michal.

„Lidé peníze mají, jinak by tolik neplatili. Jde uvařit doma a v práci pak jen jídlo v pohodě ohřát. Dále jsou i restaurace kolem 130 korun. A nepište, že to není pravda!“ uvádí pan Jan.

Hospodářská komora navíc uvádí, že velká část společností poskytuje svým zaměstnancům stravovací benefity. Roste také počet firem, které zavedly stravenkový paušál. V současnosti na něj dosáhnou zaměstnanci už skoro v polovině firem.

Zdroj: Přehledně24, Tisková zpráva společnosti Sodexo, iDNES, Hospodářská komora

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články