Uzení dodává masu typickou intenzivní chuť, kterou si zamiluje každý gurmán. Pozvolná úprava s sebou přináší i další výhody a jasně válcuje grilování.
6 důvodů, proč letos vyzkoušet uzení
1. Typická vůně
Jestliže plánujete rodinnou sešlost nebo zahradní party s přáteli, uzení vaše návštěvníky mile potěší. Přestože trvá o něco déle než grilování, příprava nevyžaduje vaši neustálou přítomnost a kontrolu. Díky domácí udírně získáte dostatek času na konverzaci se svými hosty a návštěvu si užijete skutečně naplno. Bez velké námahy můžete navíc překvapit menu plným intenzivních chutí a originální prezentací jednotlivých chodů.
2. Bohatá chuť
Příprava jídla v udírně probíhá pozvolně. Maso do sebe stihne nasáknout chuť koření a zároveň zůstane krásně šťavnaté. Velkou výhodou je i křehkost masa, kterou oceníte především v případě uzení hovězího či vepřového. Hodí se však i uzení ryb a vlastně všeho, na co si vzpomenete.
3. Čisté složení
Domácí uzení dává možnost přípravy zdravého jídla bez použití konzervačních látek. Maso i další suroviny můžete ochutit čerstvým a kvalitním kořením dle svého vlastního výběru.
Nemusíte používat nadbytečné množství soli. Na rozdíl od běžně dostupných uzenin se navíc vyhnete i stabilizátorům, zahušťovadlům a zvýrazňovačům chuti. Vychutnáte si jen čisté maso plné bílkovin a dalších kvalitních živin.
4. Uzení jako přirozený konzervant
Jde o pradávný postup, jak uchovat maso po několik dnů až týdnů. Proces uzení odstraňuje z masa vlhkost, a chrání ho tak před množením bakterií. Chuť i struktura přitom zůstávají zachované. Uzeniny můžete skladovat vakuované v sáčcích v lednici, případně zavěšené v suché a dobře větrané místnosti.
5. Téměř neomezené možnosti
Kromě masa můžete vyudit i mnoho dalších potravin. Třeba i ty, které byste nikdy nemohli grilovat. Co třeba uzená vejce nebo ořechy? Popusťte uzdu své fantazii a popřemýšlejte, ke kterým vašim oblíbeným dobrotám se hodí uzená příchuť.
A pozor: Nemusí to být jen maso, ryby, domácí klobásy, salámy, zelenina nebo ovoce. K uzení se hodí i koření: třeba sůl nebo paprika. To je teprve lahůdka.
„V udírně připravíte téměř nekonečně úžasných receptů, které patří i do zdravé stravy. Stačí jen chytře kombinovat. Třeba plátky uzeného lososa nebo tvarůžků na zeleninovém salátu,“ radí Kamil Kaiser z rodinné firmy Udirny.cz na Vysočině.
6. Samostatný chod
Udírnu stačí pouze nastavit a poté ji můžete nechat pracovat. Maso nemusíte obracet ani kontrolovat. Mobilní plechové udírny udrží předem nastavenou teplotu po celou dobu uzení.
Vychutnejte si léto s hotovou udírnou
Přesvědčily vás výhody uzení ke koupi vlastní udírny? Patříte-li k nováčkům, oceníte už hotovou udírnu. Sestavíte ji jednoduše během 5 minut a ještě ten samý den se můžete pustit do prvního uzení.
Hotové udírny z plechu vynikají snadným ovládáním. Mají nízkou hmotnost a jsou nenáročné na údržbu. Rychle je roztopíte. Automaticky udržují požadovanou teplotu. Nezávisle na své velikosti poskytují prostorné udicí šachty, které pojmou dostatek masa a dalších potravin pro celou rodinu i nečekanou návštěvu.
Pro uzení od jara do podzimu vám postačí udírna z pozinkovaného plechu. Jestliže si chcete domácí uzeniny připravovat i v průběhu zimních měsíců, pak se poohlédněte po izolované udírně z nerezu.
Vyzkoušejte uzené dobroty od předkrmu až po zákusek
Tatarák z uzených olomouckých tvarůžků
Suroviny:
• 180 g olomouckých tvarůžků
• 70 g másla
• 2 lžičky nadrobno nakrájené cibule
• 1 vaječný žloutek
• 2 lžičky dijonské hořčice
• 2 lžičky sladké papriky
• špetka soli
• špetka bílého pepře
Postup:
1. Olomoucké tvarůžky vložte do udírny a uďte 4 hodiny studeným kouřem (do 30 °C). Ideální je kombinace generátoru kouře a bukových pilin. Poté nechte sýr chvíli odležet, aby syrečky získaly pokojovou teplotu.
2. Sýr nastrouhejte nahrubo a přidejte k němu změklé máslo a sůl. Pořádně promíchejte.
3. Přidejte cibuli, hořčici a sladkou papriku. Vše opět důkladně promíchejte.
4. Na závěr přidejte vaječný žloutek a trochu pepře.
5. Servírujte s topinkami nebo čerstvým pečivem.
Losos uzený ve studeném kouři
Suroviny:
• 700 g chlazeného filetu lososa s kůží
• 100 g mořské soli
• 50 g třtinového cukru
• 1 lžička hrubšího pepře
• olivový olej
• mletý pepř
• citron
Postup:
1. Sůl smíchejte s cukrem a nasypejte do mísy.
2. Filet položte do mísy kůží dolů a celý ho pokryjte připravenou směsí cukru a soli.
3. Zakryjte potravinovou folií a zatižte menším hrncem.
4. Nechte odležet v lednici po dobu 8 až 12 hodin. Pokud máte vyšší filet, bude potřebovat 24 až 36 hodin. Důležité je, aby se správně nasolil a ztratil část vody.
5. Po vytažení by se měl losos zpevnit a plavat ve vlastní šťávě.
6. Filet omyjte studenou vodou, usušte a vložte do udírny kůží dolů. Použijte síťovaný rošt, který nejprve potřete olejem.
7. Uďte po dobu 12 až 24 hodin na 30 °C.
8. Poté ještě nechte lososa 4 hodiny odležet v chladu.
9. Krájejte na tenké plátky. Pokud chcete, můžete filet pokapat citronovou šťávou a olivovým olejem. Dochuťte mletým pepřem a podávejte s bramborem, zeleninovým salátem, případně čerstvým pečivem.
Uzené ořechy
Suroviny:
• ořechy podle chuti (mandle, vlašské, arašídy, kešu…)
Postup:
1. Na mřížku v udírně položte alobal a nasypte na něj ořechy. Narovnejte je do jedné vrstvy, aby se vzájemně nepřekrývaly.
2. Uďte 20 minut studeným kouřem. Po skončení uzení nechte ještě 5 minut udírnu zavřenou, aby se vstřebal i zbytek kouře.
3. Vyuzené ořechy můžete jíst jen tak. Výborně však chutnají i v salátu, nádivce nebo třeba omáčce.
Už víte, kterým receptem začnete?
Tak raušovní uzení!
KOMERČNÍ SDĚLENÍ