Lidé obecně šíleným způsobem mrhají jídlem. Buď jej vyhodí, protože s ním neumí naložit, nebo je nesprávně uloží do skladovacích prostor. V našem článku, jak uskladnit potraviny, aby nepodléhaly zkáze, si ukážeme, co kde má svoje místo a proč byste měli přestat vyhazovat jídlo s prošlou trvanlivostí…
Máte k dispozici 4 zóny?
Většina domácností disponuje tzv. čtyřmi zóny – lednice, mrazák, spíž a sklep. Každé místo je specifické tím, že má své podmínky pro skladování potravin. A všechna mají jinou teplotu, možnost větrání, a především i jinou údržbu.
Nezapomeňme, že prostory bychom měli volit podle potřeb a velikosti rodiny. Kromě dostatečně velké lednice a mrazáku si nachystejte tzv. spižírnu (je to suché místo, kam chodíte pro dobroty po celý den a rok. Ta dobře poslouží jako suché místo, které lze dobře větrat, je zde nižší vlhkost a teplota cca 20°C.
Do spíže obecně patří konzervy, zavařeniny, těstoviny, obiloviny, luštěniny, rýže, sůl, koření, sušenky a pečivo. Dalším skvělým místem je sklep, který musíte dobře udržovat a rozdělit regály, například od firmy Majster Regal. Jeho nevýhodou je, že se tu ráda vytváří a drží plíseň. Teplota by se tu měla držet na stejné úrovni (avšak ne výš než 12°C).
Do sklepa patří:
· jablka
· hrušky
· brambory
· kořenová zelenina
· balená voda
· pivo
· víno
· olej
Sypké potraviny patří do dózy
Co lze, to rozbalte a přesypte do uzavíratelných nádob. Zkontrolujte, že se v obsahu balení neskrývá záškodník. Jakmile z nádob začne ubývat, dávejte obsah do menších a menších nádobek. Rozhodně nedávejte na staré potraviny nové, tím vše znehodnotíte. A můžete vyzkoušet i pár babských rad jako: zrnka rýže v soli, bobkový list v rýži a mouce proti molům, atd…
Nezanevřete na prošlou trvanlivost
Každý den se po celém svět vyhodí neuvěřitelné množství prošlých potravin – lidé stále nepochopili rozdíl mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí! Potraviny jsou při tom zcela nezávadné. Datum spotřeby je potřeba hlídat u rychle se kazících potravin – čerstvé maso, mléčné výrobky, tepelně upravené výrobky a tak dále. Vzhledem k tomuto faktu je potřeba jich kupovat minimální množství.
Co dát do lednice?
· maso
· vejce
· mléčné výrobky
· marmelády
· ovoce
· ořechy
· zelenina (kromě rajčat, lilku, okurek, cibule, česneku, brambor)
Jak dlouho vydrží potraviny v lednici?
Maso |
3-5 dní |
Ryby |
1-2 dny |
Uzeniny |
2-3 týdny |
Vejce |
3-5 týdnů |
Mléko a smetana |
5-7 dní |
Tvrdé sýry |
1-3 měsíce |
Měkké sýry |
2-3 týdny |
Tvaroh a Cottage |
2 týdny |
Máslo |
8 týdnů |
Margarín |
6 měsíců |
Víno |
3-5 dní |
KOMERČNÍ SDĚLENÍ