Mnoho podnikatelů muselo kvůli současné pandemii pozastavit svůj byznys. Čáru přes rozpočet proto budou chtít dohnat, co nejdříve budou moci. Ukážeme vám, co po skončení současného stavu zdraží, takže budete co nejlépe připraveni.
Škála odvětví, která koronavirová pandemie postihla, je opravdu široká. Nejznatelněji nás však postihne zdražování v gastronomii. Částky by se po otevření hospod a restaurací mohly zvednout až o desítky procent.
Ztráta 100 miliard
Podle serveru Lidovky.cz na nás pravděpodobně budou v jídelníčku čekat zhruba o 8-10 % vyšší ceny než před uzavření gastronomických provozoven. Provozní a majitelé však budou chtít ztráty z minulého roku co nejrychleji dohnat, a ceny by se tak během roku mohly zvýšit až o 15-20 %.
„Není jiné cesty. Zdražení bude skokové a radikální,“ řekl pro Lidovky spolumajitel sítě restaurací Hospodska a garant gastro oboru v rámci Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.
Není divu, celé gastronomické odvětví přišlo zatím podle předběžných odhadů během současné pandemie zhruba o 100 miliard korun. Velká část podniků skončila úplně, někteří pozastavili svou činnost a část úspěšně fungovala skrz výdejní okénka či rozvozy.
Restaurace, bary či jiné provozovny však nejsou jedinou částí oboru, která se dostala do potíží. Podobný osud postihl, ačkoliv to není tak často zmiňováno, i jejich dodavatele. V podobných problémech se tak ocitly například pivovary, jejichž největší část zisků tvoří často právě dodávání do restaurací nebo barů.
„Rostou nám vytrvale i náklady. Počítáme s úpravou cen na dvakrát. Na začátek jsme to počítali na nárůst o pět až osm procent, hlavně spíš u jídla. Na podzim dojde k dalšímu zvýšení, včetně piva,“ řekla pro Lidovky.cz ředitelka Pivovarského dvora Purkmistr v Plzni-Černicích Martina Köhlerová.
Přijmeme to?
Podle mnoha ekonomů to však nebude větší problém. Velká většina Čechů má stále peníze, které byla schopna našetřit ještě před vypuknutím pandemie, v důsledku které méně utrácela.
Z údajů ČNB vyplývá, že úspory většiny tuzemských obyvatel vzrostly během dvanácti měsíců pandemie téměř o 27 tisíc korun na obyvatele. Mnohým z nich zároveň restaurace chybí a těší se, až se do nich budou moci znovu vypravit.
„Lidé jsou do hospod natěšení a budou zdražení akceptovat víc než jindy. Nahrává tomu i vysoká míra úspor, loňský relativně nízký hospodářský pokles ekonomiky i zatím stále nízká míra nezaměstnanosti,“ připomněl pro Lidovky Tomáš Maier, který přednáší na České zemědělské univerzitě v Praze ekonomiku pivovarnictví. Podle něj by se do podzimu mohly ceny zvýšit až o desetinu.
Autor: Petr Hejčl