Každý, kdo sleduje situaci okolo pandemie koronaviru, předpokládá a tuší, že po otevření zahrádek restaurací budou majitelé zdražovat, aby si malinko zalepili ztráty během posledního roku.
Na sociálních sítích v Polsku se poslední dobou začaly objevovat stížnosti na restauratéry, kteří podle nich zdražili. Osoby, které navštívily restaurace poblíž pobřeží Baltu, nevěřily vlastním očím při pohledu na účtenku.
Restauratéři jsou rádi, že otevřeli, hosté se ale zlobí
Jak napsal server Onet.pl, plní se internet stížnostmi na hotely a restaurace. Podle mnohých hostů jsou ceny přemrštěné. „Konečně jsme se dočkali zmírnění restrikcí. Poláci s obrovským nadšením uvítali, že opět smějí přespat v hotelu či najíst se na zahrádce v restauraci. Bohužel, pro mnohé výlet znamenal studenou sprchu – vinou cen na polském pobřeží,“ stojí v prohlášení. Zákazníci, kteří se rozhodli zajet na Balt do blízkých restaurací, fotí účtenky a dávají je na internet.
Dát za kilogram ryby 140 zlotých, což je asi 780 korun, je podle nich neomalené, stejně jako si říci za šálek čaje 7 zlotých (39 korun). Někteří tvrdí, že je majitelé restaurací dokonce okrádají.
Jeden příklad za všechny – host si stěžoval na částku za jídlo v Kolobrzegu – treska, hranolky a zeleninový salát ho vyšly na 76 zlotých (428 korun). Za jídlo pro tříčlennou rodinu utratil jeden host 175 zlotých (985 Kč), přitom si rodina dala jen polévku, filé z platýse a tresky, salát a nápoje.
Názory na částku za jídlo se velmi liší
Záleží na každém, jestli si může dovolit jít se najíst do kvalitní restaurace. Někteří tvrdí, že sumy, které jsou na internetu, jsou normální, jiní by si za stejné peníze a jinde dopřáli oběd o více chodech.
Navíc ryby, které jsou oblíbeným pokrmem, nejsou levné. Pokud se tak vydáte do restaurace u moře, cenu byste měli akceptovat. Lidem ale spíše vadí sumy, které restauratéři chtějí za pití, jak uvedla ČTK.
Majitel rybárny se k situaci okolo cen vyjádřil: „Lidé, kteří naříkají nad vysokými cenami, nemají ponětí, jak funguje restaurace. Nejenže musím nakoupit potraviny, ale musím taky zaplatit nájem, sociální a zdravotní pojištění, mzdy zaměstnanců a ještě musím živit rodinu. Nemůžeme podávat jídla jen za úhradu nákladů.“
Návštěvníci restaurací by tak měli vědět, že platí nejen za jídlo samotné, ale také za obsluhu nebo přípravu jídla. Lidé se rádi sejdou u dobrého jídla, ale při placení už se jim cenovka nelíbí.
I v České republice se očekává zdražení nejen jídla, ale také nápojů. Vše se děje v důsledku pandemie koronaviru, která všechny majitelé restaurací a hotelů dostala někdy až na samotné dno.
Autor: Raina Tomanová