Dle nové studie nazvané Snímání chuti v děloze a vznikající opovrhující chování u lidského plodu publikované v SAGE Journals děti v děloze reagují na to, co jejich matka sní. Z výsledků mimo jiné vyplývá, že se plody po chuti kapusty šklebí, zatímco po chuti mrkve se usmívají.
Do studie bylo zapojeno 100 těhotných žen od 32. do 36. týdne těhotenství na severovýchodě Anglie. Prostředí v matčině břiše je prostoupeno aromatickými sloučeninami přenášenými matčinou stravou a u lidských plodů se chuťové pohárky vyvíjejí anatomicky v 8. týdnu těhotenství. Detekovat chemické látky související s chutí jsou schopny od 14. týdne těhotenství a molekuly pachů mohou vnímat již od 24. týdne těhotenství, uvádí vědci ve studii.
Pozoruhodný výsledek unikátního výzkumu
„Díky svým rozvíjejícím se smyslovým schopnostem jsou plody pozorné k aspektům jejich prostředí v děloze. Například polykáním a vdechováním plodové vody může plod cítit chuť jídla, které jeho matka sní. Analýzou jejich obličejových reakcí předkládáme přímý nový důkaz, že plody mohou rozlišovat různé příchutě v plodové vodě,“ uvádí autoři studie.
„Zjistili jsme, že když byly plody vystaveny mrkvové vůni, měly větší pravděpodobnost, že budou vykazovat smích, a když byly vystaveny vůni kapusty, s větší pravděpodobností byly vidět plačtivé tváře. Zjistili jsme také, že reakce obličeje na příchutě se stávaly složitějšími, jak plody dospívaly,“ dodali vědci z Katedry psychologie Durhamské Univerzity.
Keen on carrot, not so keen on kale…
Fetuses make “laugh” or “cry” faces in reaction to different flavours according to @FetalLab @DurhamPsych.
This is the 1st direct evidence that fetuses react differently to various tastes & smells in the womb 👉 https://t.co/13UKS7IjVM pic.twitter.com/xAqXGDqxQl
— Durham University (@durham_uni) September 22, 2022
Kapusta v plodové vodě
Ženám byla podána jedna organická tobolka mrkve nebo kapusty poté, co neměli hodinu nic pozřít, aby se nesnížil účinek podané tobolky. Následně maminky podstoupily 4D ultrazvukové vyšetření a lékaři po dobu přibližně 25 minut sledovali jejich plody.
„Z jiných výzkumů víme, že pokud má matka pestrou stravu, jako je zelenina, ovoce a tak dále, děti jsou mnohem méně vybíravé,“ cituje iDNES Nadju Reissland, která se na studii podílela.
Nyní vědci budou zkoumat, jak budou již narozené děti reagovat na kapustu, pokud jim byla prenatálně pravidelně podávána. Jejich cílem je u narozených dětí snížit odpor k dané zelenině: „Doufáme, že uvidíme méně negativních reakcí, pokud byly vystaveny kapustě prenatálně,“ řekla Reissland.
„Kapustu jsem za celou dobu těhotenství neměla, tak nevím, jak by moje miminko reagovalo, ale určitě výsledkům výzkumu věřím. Ve 28. týdnu jsem totiž měla jídlo s hráškem a musím přiznat, že ačkoli mě samotné hrášek nevadí, tak miminko na něj reagovalo dost nelibě. Dokonce jsem pokrm ani nedojedla,“ podělila se o svou zkušenost pro Přehledně24 nastávající maminka Anna z Prahy.
Zdroj: SAGE Journals, Twitter, iDNES
Autor: Veronika Holcová