Smrad, pot a krev. Vikingové své protivníky poráželi díky alkoholu

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
viking
Zdroj: Shutterstock

Vikingové byli v osmém až jedenáctém století nepřáteli, kterých se každý bál. O jejich životě a zvycích se dodnes hodně spekuluje a mnohé teorie a mýty už byly vyvráceny. Jak je to ale s jejich zálibou v alkoholu? Ano, tito hrůzostrašní válečníci si skutečně libovali v pivní neřesti, jak tvrdí Historyextra.com.

Neřešili, co je zrovna za den, zda je ráno, odpoledne či večer. Pro Vikingy byl vždy čas se napít. A že tušili nadcházející bitvu, je nijak neomezovalo. Pivo teklo proudem téměř neustále.

Jediná chvíle, kdy válečníci odložili nádoby s alkoholem, byla ta, když popadli zbraně a vrhli se na protivníka. A překvapivě i přesto, že byla většina z nich už úplně namol, vyhrávali jednu bitvu za druhou.

Ať teče pivo proudem

Zatímco muži bojovali, jejich ženy se snažily o to, aby bylo zase čím zapíjet vítězství. Vikingské ženy vařily pivo z ječmene. Dnes je základní surovinou chmel, ten se tehdy ale přidával jen málokdy.

Ženy věděly, jaké bylinky přidat, aby alkohol dostal tu správnou chuť a válečníky povzbudil v jejich dalších bojích. Oblíbenými rostlinami při výrobě piva byl jalovec a vřes. Už tehdy měly ženy znalosti ohledně kvašení.

Dokázaly tak udělat pivo různě silné a stanovit, pro jakou příležitost bude který druh určen. I když ve výsledku to bylo jedno, protože muži zkrátka pili vše, co teklo. Dnešní historici jsou ale podle Livescience.com ohromeni, že už tehdy oplývali lidé takovými informacemi.

Medovina a víno byly vzácnými nápoji

Medovinu Vikingové milovali, ale bylo pro ně mnohem snadnější vypěstovat ječmen než sehnat med. Proto se stala poměrně vzácným nápojem, o kterém se navíc věřilo, že má afrodiziakální účinky.

Podle Historyextra.com docházelo k vnitřním potyčkám mezi Vikingy především kvůli alkoholu. Více než o medovinu ale muži zápasili o zásoby vína. To bylo nejvzácnějším alkoholem vůbec.

Bylo dováženo z Porýní a mohli si ho dovolit jen ti nejbohatší. Vikingové alkohol konzumovali ze džbánů a jiných nádob, ovšem jelikož obvykle byl určen k okamžité spotřebě, skvěle jim posloužily i rohy z dobytka, které se jen tak odložit nedaly.

Zdroj: historyextra.com, livescience.com

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články