Ve Francii si už vegetariánský burger nedáte. Země přijala nový zákon o pojmenování bezmasých potravin

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
vege burger
Zdroje: Shutterstock

Nový francouzský zákon zakazuje výrobcům vegetariánských jídel používat u pokrmů názvy, které jsou spojeny s jejich původní masovou verzí. Například vegetariánský hamburger už si tak lidé nekoupí. Země by ráda rozšířila nařízení do celé Evropské unie.

Zákon bude platit od 1. října letošního roku. Podle zahraničního webu Barrons ho oslavují tamní zástupci masného průmyslu, podle kterých se jedná o velký průlomový krok. Řada lidí to ale vnímá jako nesmysl, který je naprosto zbytečný.

„Nadále nebude možné používat terminologii tradičně spojovanou s masem či rybami pro produkty, které nemají původ v živočišné říši,“ stojí ve francouzském úředním věstníku. Výrobci potravin budou mít čas do konce roku 2023 na to, aby změnily názvy již vyrobených potravin.

Zásadní krok

O přejmenování vegetariánských jídel se Francie snažila podle informací deníku The New York Times více než rok, teprve teď se ale tamní zástupci dokázali dohodnout na konkrétní podobě nového zákona. Podle předsedy meziodborového sdružení pro skot a maso Jeana-Françoise Guiharda jde o zásadní krok ve prospěch transparentnosti a informovanosti spotřebitele.

Národní federace svazu farmářů nyní požaduje, aby se zákon pozvedl dokonce na evropskou úroveň a názvy potravin se změnily ve všech zemích EU. Je ale zatím nejasné, kdy a zda vůbec k něčemu takovému dojde. Například u nás tak veggie burger stále objednáte i jako hamburger bez masa.

V minulosti zákon neprošel

O zavedení zákona v rámci EU se jednalo už v roce 2020, tehdy ale neprošel. Mluvilo se především o zavedení nových pojmů pro vegetariánské klobásy, řízky a právě hamburgery. „Rozum zvítězil a klimatičtí hříšníci prohráli. To si zaslouží oslavit veggie burgerem,“ uvedl na svém twitteru dánský europoslanec Nikolaj Villumsen.

Jeho názor i o dva roky později sdílí řada Čechů, kteří nový francouzský zákon nepodporují. „Pojmenování vegetariánských a veganských výrobků jako vegetarián neřeším, je mi jedno, jestli si koupím veganské mleté nebo sójový granulát, vege párek nebo sójový výrobek,“ říká pro Přehledně24 třicetiletá vegetariánka Šárka.

„Všechny tyto náhražky jsou jen zpestřením rostlinné stravy a jejich pojmenování je tématem spíše u konvenčně se stravujících lidí, kterým to vadí už jen z principu, že se jedná o nějakou odchylku,“ doplnila. Na závěr dodává, že se nejedná o klamání spotřebitele, ale spíše o slovíčkaření.

„To bychom potom měli aktivně řešit i to, proč se něco jmenuje psí sádlo neb koňská mast,“ směje se závěrem. Ačkoli je podobného názoru řada lidí, Francie si své vegetariánské hamburgery už brzy bude užívat pod jiným názvem a je možná jen otázkou času, než tomu tak bude v celé EU.

Zdroj: Barrons, The New York Times, DW, iDNES, Twitter, Přehledně24

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články